Bakterijska infekcija – šta je izaziva, kako je prepoznati i pobediti?

Bakterijska infekcija | Glutation

Šta je i kako nastaje bakterijska infekcija?

Naš organizam nastanjuju mnoge bakterije i veliki broj njih je veoma značajan za naše zdravlje. Međutim, u nekim situacijama, može doći do preteranog razmnožavanja pojedinih patogenih bakterija ili njihovog ulazka u organizam iz spoljašnje sredine. Infektivna bolest koja je izazvana bakterijama naziva se bakterijska infekcija.

Bakterijska ili virusna infekcija?

Kada smo bolesni često se pitamo da li je u pitanju virusna ili bakterijska infekcija. Iako često daju slične simptome, infekcije izazvane bakterijama i virusima se znatno razlikuju, a lečenje je skroz drugačije. Tačna dijagnoza se postavlja pregledom, anamnezom i laboratorijskim analizama.              

Karakteristike bakterijske infekcije

Simptomi bakterijske infekcije zavise od mesta ulaska bakterija u organizam te stoga bakterijske infekcije možemo podeliti na infekcije disajnih organa, infekcije kože, infekcije urogenitalnog ili gastrointestinalnog trakta. Bakterije mogu zahvatiti i mozak, a u najkomplikovanijim slučajevima dolazi do sepse, pa čak i smrti.

Simptomi bakterijske infekcije

Kod bakterijske infekcije leukociti su normalni, a češće i povišeni. Neutrofili su normalni ili povišeni, dok su limfociti sniženi. Povećana je i sedimentacija, kao i CRP vrednosti. Bakterijsku infekciju prati visoka temperatura, i do iznad 39°C, jak bol u grlu/ždrelu, otečeni i bolni limfni čvorovi. Bakterijsku infekciju obično prati jače zapaljenje nego kod virusne.

Ako se u nalazima pojave veoma visoki neutrofili (oko 80%) i jako niski limfociti (10%), to je skoro siguran pokazatelj bakterijske infekcije.

Kako dolazi do bakterijske infekcije | Glutation

Karakteristike virusne infekcije

Virusne infekcije karakteriše blaži početak bolesti, blagi bolovi, opšti simtomi su slabije izraženi, limfni čvorovi mogu biti uvećani, ali nisu bolni na dodir. Što se tiče laboratorijskih analiza, leukociti su normalni ili niži, neutrofili su u padu, limfociti su iznad normale, kao I monociti, SE je normalna, a CRP je normalan ili blago povišen.

Kako dolazi do bakterijske infekcije?

Najčešće unosom iz spoljašnje sredine. Putem prljavih ruku ili kontaminiranom hranom ili vodom. Tako dobijamo npr streptokoknu anginu, salmonelu, šigelu. Može doći i do prekomernog rasta bakterija koje žive u crevima, kao što je ešerihija koli. Neke bakterije, kao što su gonoreja i hlamidija, se prenose isključivo seksualnim kontaktom sa zaraženom osobom.

Bakterijska infekcija i njeno lečenje

Bakterijske infekcije se uvek leče antibioticima i simptomaskom terapijom. Antibiotici nemaju nikakvog efekta kod virusnih infekcija. Ipak, širokom upotrebom antibiotika, i kada treba i kada ne treba, bakterije kao pametni organizmi, razvile su veću ili manju vrstu rezistencije na ove lekove i ovo predstavlja veliki izazov moderne medicine. Lečenje antibiotikom bi uvek trebalo sprovoditi prema antibiogramu.

Šta je antibiogram?

Šta je antibiogram | Glutation

Antibiogram pokazuje osetljivost bakterija na određeni antibiotik.

Ukoliko je bakterija rezistentna (R) na određeni antibiotik, ovaj antibiotic neće biti prepisan pacijentu, jer neće imati efekta u lečenju. Nasuprot tome, ukoliko se nalazom antibiograma pokaže da je bakterija senzitivna (S) na neki antibiotik, tada se bira najpogodniji antibiotik.

Kada imunitet nije jak bakterijska infekcija može biti česta pojava

Imunokompromitovane osobe, osobe sa udruženim hroničnim bolestima, stariji pacijenti i mala deca, mogu biti posebno podložni bakterijskim infekcijama jer njihov imuni sistem ne radi punim kapacitetom,  već je “potrošen i usporen” ili još uvek nije razvijen

Šta možemo preventivno da uradimo?

Prevencija bakterijske infekcije uključuje vođenje zdravog načina života, dovoljno sna, izbegavanje stresa, dobru hidrataciju, balansiranu ishranu, redovnu umerenu fizičku aktivnost, boravak na svežem vazduhu, dobre higijenske navike i svakako upotrebu određenih suplemenata koji pomažu našem imunom sistemu u borbi sa bakterijama.

Veza između imuniteta i glutationa

Šta je glutation?

Glutation je jedan mali molekul prisutan u svakoj našoj ćeliji. Glutation nas brani i štiti od različitih bolesti.

Koliko nam treba glutationa dnevno?

Svakoga dana u borbi sa bakterijama, virusima i toksinima potrošimo oko 3gr glutationa. Smatra se da smo svi danas u nekoj meri u deficitu glutationa.

Koliko glutationa naše telo proizvodi?

U našem organizmu se nalazi oko 30gr glutationa, najveća količina se proizvodi u jetri. Ipak, neka stanja, kao što su starenje, bolesti ili bakterijske infekcije, zahtevaju dodatan unos glutationa, a to je najbolje postići kroz Glutation kapsule. Glutation premium kapsule su jedinstvena formulacija glutationa koji se odlično apsorbuje nakon oralne upotrebe.

Glutation kapsule jačaju organizam kada nastupi bakterijska infekcija

Glutation ima najsnažnija antioksidativna svojstva u poređenju sa ostalim antioksidansima kao što su vitamin C, vitamin E ili vitamin A. Podstiče imuni sistem na borbu protiv bakterija, tako što povećava broj i aktivnost T limfocita koji su kod bakterijske infekcije značajno sniženi.

Kako deluju Glutation kapsule na bakterijske infekcije | Glutation

Kako deluju Glutation kapsule na bakterijske infekcije?

Glutation ima i bakteriostatsko dejstvo na veliki broj patogena, što znači da sprečava njihov rast i razmnožavanje. Zahvaljujući ovim osobinama, povećavanju broja T limfocita i delovanjem direktno na bakterije, glutation je savršeni saveznik u borbi protiv svih bakterijskih infekcija, nezavisno od toga koja bakterija je u pitanju. Time se obezbeđuje brži i lakši oporavak od bakterijskih infekcija.

Benefiti za naše telo redovnom upotrebom Glutation kapsula

Najveća prednost redovnog uzimanja glutationa jeste pravilno funkcionisanje svih naših ćelija – ćelija mozga, srca, pluća, mišića, imunog sistema itd.

Kada su naše ćelije nahranjene glutationom, one imaju puno energije, pravilno rade i ne dozvoljavaju bakterijama da poremete ove procese. Imuni sistem besprekorno funkcioniše, nismo umorni, puni smo poleta i elana, oslobođeni toksina I značajno otporniji na sve one štetne stvari koje nas okružuju ili prete da nam naruše zdravlje.

Autor: Mr Ph Jasna Simičić

Call Now Button