Čišćenje jetre – Kako prirodnim putem očistiti jetru?

Čišćenje jetre | Glutation

Jetra je najveći organ u ljudskom telu sa prosečnom težinom od 1,5kg.  Nalazi se ispod desnog rebarnog luka u trbušnoj duplji odmah ispod dijafragrme. Mekan je organ crvenosmeđe boje i sastoji se iz dva režnja: desni – veći i levi – manji.. S donje strane svake jetre, između njenih samih režnjeva se nalazi hilus odnosno “Porta” jetre. Kroz navedeni hilus u svaku jetru ulaze određeni krvni sudovi, kao i živci i žučni kanali. Na donjoj strani desnog jetrenog režnja nalazi žučna kesa koji također ima važnu funkciju u našem organizmu. Važno je naglasiti da je jetra obavijena vezivnom ovojnicom koja prilikom rastezanja uzrokuje bol. Jetra ima dvostruku opskrbu krvlju, što znači da kroz nju prođe oko 1. 5 litara krvi u svakoj minuti.

Hepatociti čine najveći deo organa jetre. Ove ćelije  su odgovorne za mnoge metaboličke procese na taj način omogućuju jetri centralno mesto u metabolizmu oganizma.

Pored Hepatocita, jetra se sastoji i iz Kupfferovih ćelija koje oblažu hepatične sinusoide i predstavljaju važan deo u retikuloendotelnom sistema. Ove ćelije su odgovorne za filtriranje stranih materija u organizmu, otklanjaju bakterije i toksine i imaju važnu ulogu u povećanju imunoloških sposobnosti organizma. Jetra je, zbog prisustva Kupfferovih ćelija i bogate snabdevenosti krvlju, veoma važan organ u suprotstavljanju infekcijama i nekim sistemskim oboljenja.

Osnovne funkcije jetre su stvaranje i ekskreciju žuči, regulaciju stabilnosti glikemije, sintetisanje lipida i sekrecija plazminih lipoproteina, Stvaranje ureje, serumskih albumina, faktora koagulacije, enzima i brojnih drugih proteina, i najzad metabolizam i detoksikaciju lekova i drugih supstanci u organizmu.

Delovi jetre | Premium Pharma

Faktori rizika za nastanak oboljenja jetre

 • Genetrska predispozicija igra veliku ulogu u nastanku bolesti jetre.
 • Virusne infekcije (Hepatitis A, B, C).
 • Autoimuni hepatitis koji se javlja iz još nepoznatih razloga.
 • Alkohola i lekova predstavlja najčešći uzrok nastanka bolesti jetre.
 • Prekomerna težina
 • Toksini, dijabetes i paraziti

Simptomi koji nam govore da je došlo do promena na jetri

Slabost, umor, pospanost

Slabost, umor, pospanost su simptomi u početnom stadijumu oboljenja jetre.

Nadutost i gasovi  

Nadutost i gasovi se javljaju jer jetra ne luči dovoljno enzima potrebnih za razgradnju nutrijenata.

Žuta prebojenost kože i sluzokože

Žuta prebojenost kože i sluzokože uzrok je nakupljanja bilirubina (hiperbilirubinemije), jedinjenja koje jetra nije u mogućnosti pravovremeno ukloniti iz krvi.

Bol

Bol je oštar, lokalizovan ispod desnog rebarnog luka i ukazuje nam na uvećanje jetre.

Gojaznost

Gojaznost se javllja zbog poremećene funkcije jetre i onemogućavanju organizma da apsorbuje hranjive materije.

Tamna boja urina

Tamna boja urina je znak da jetra nije mogla da se reši velike doze toksina u organizmu, koji se pritom izbacuju mokraćom i čine je tamnijom.

Konfuzija

Konfuzija se javlja zbog smanjenog dotoka krvi u mozak, jer velike količine krvi odlaze u jetru kako bi je zaštitili od toksina.

Bez simptoma

Bez simptoma u najranijim stadijumima bolesti.

Metode dijagnostifikovanja bolesti jetre

 1. Anamnestičkim podacima i fizički pregled.
 2. Laboratorijske analize sugerišu generalni poremećaj (povišeni  jetrini enzimi i bilirubin); povišena antitela u krvi (antitela protiv glatkih mišića,  protiv jetre – ANA, ASMA, LK1 i dr.
 3. Biopsija (Zlatni standard).
 4. Ultrazvuk, Magnet, Skener.
Ultrazvuk je metoda kojom se dijagnostifikuje bolest jetre

Alkoholna bolest jetre – čišćenje jetre

Alkohol ima direktno toksično dejstvo na ćelije jetre. Veće količine pića na dnevnom nivou kao i dug alkoholičarski staž povećavaju rizik od nastanka alkoholne bolesti jetre čija se klinička slika u zavisnosti od težine bolesti deli na tri faze: masna jetra, alkoholni hepatitis i ciroza jetre.

U kliničkoj slici u početku bolesti dominiraju nekarakteristični simptomi, kao što su mučnina i jutarnje povraćanje, nadimanje i anoreksija. U uznapredovaloj fazi bolesti kad se već ispolji ciroza, klinička slika je slična cirozama druge etiologije. Akutni alkoholni hepatitis predstavlja teško stanje kod kojeg se javlja izražena žutica sa drugim pratećim znacima teške insuficijencije jetre, sve do razvitka hepatičke kome i smrti. Obično se manifestuje povišenom temperaturom, žuticom, abdominalnim bolovima, mučninom, povraćanjem i prolivima. Kod hronični alkoholičari često dolazi do prelaska iz stanja alkoholnog hepatitisa u stanje ciroze jetre bez da to pacijent oseti. Bolest se dijagnostifikuje standardnim dijagnostičkim metodama.

Lečenje podrazumeva potpuni prekid uzimanja alkohola. Ishrana mora biti raznovrsna, hranom bogatom vitamima i proteinima. U hepatoprotektivnoj terapiji koriste se esencijalni fosfolipidi, silimarin i vitamini, antioksidansi (najpoželjnije glutation).

Biljka koja se najbolje pokazala kod čišćenja jetre od alkohola je Čičak, osnovna uloga čička je otklanjanje toksina iz jetre i sprečavanje nastanka komplikacija odnosno ciroze jetre.

Masna jetra – čišćenje masne jetre

Masna jetra predstavlja stanje organizma kod kojeg dolazi do nagomilavanja masti u jetri  koje je posledica lose ishrane ili alkoholizma. Masna jetra može da prođe asimptomatski, ili može da se javi uvećanje jetre, tištući bol ispod desnog rebarnog luka, dok teški oblici kod alkoholičara razvijaju i portnu hipertenziju koja može da se završi fatalno.

Razlika izmeđui zdrave i masne jetre | Glutation

Lečenje se kao i kod alkoholne bolesti svodi na potpuni prestanak konzumiranja alkohola i regulaciju ishrane. Čišćenje jetre se vrši jabukovim sirćetom,  perfektna kombinacija bi bila u kombinaciji sa medom. Ova kombinacija dovodi do otklanjanja masti iz same jetre

Čišćenje jetre od toksina

Jetra je organ čija je jedna od osnovnih uloga detoksikacija organizma, s obzirom da velika količina toksina prođe kroz jetru moguće je njeno prezasićenje. Supstance koje su odgovorne za detoksikacije jetra na prirodan način su đumbir, luk, orasi.

5 koraka u detoksikaciji jetre prirodnim putem

I korak detoksikacije jetre

Smanjena koncetracija toksina u telu. Smanjenjem unosa toksina preko vazduga (dim, lepak, dezodoransi, nafra , itd) jedan je od glavnih mehanizama i preduslova da da bi se jetra pročistila.

II korak detoksikacije jetre

Smanjenje unosa toksina koji dolaze u hrani i piću, a to mogu biti: konzervansi, veštačke boje, pesticidi, đubriva, alkohol i slične namirnice i piće.

III korakdetoksikacije jetre

Smanjenje unosa šećera, ugljenih hidrata, masti i alkohola. Sve ove supstance dovode do nastanka masne jetre.

IV korakdetoksikacije jetre

Unošenje veće količine voća i povrća, supstanci koje su prvi izbor u pročišćavanju jetre.         

V korakdetoksikacije jetre

Unošenje surutke, čaja, maslinovog ulja i slično takodje imaju veliku ulogu u detoksikaciji jetre.

Materije odgovorne za regeneraciju jetre

Metionin

Metionin je supstanca čija je glavna uloga zaštita jetre od olova.

Selen

Selen je veoma bitan jer izbaciuje velike količine štetnih materija iz krvi u jetru. Neophodno ga je unositi preko hrane, a najviše ga ima u orašastom voću poput Brazilskog i Indijskog oraha.

Antioksidanti

Antioksidanti smanjuju oksidativni stres i čiste jetru od slobodnih radikala. Poboljšavaju rad same jetre i onemogućavaju nastanak carcinoma.

Esencijalne masne kiseline

Esencijalne masne kiseline su u direktnoj vezi sa nastankom masne jetre, ukoliko ih ne unosimo u dovoljnoj količini povećava se verovatnoća da obolimo od masne jetre. Kao i selen esecenijalne masne kiseline je neophodno unositi preko hrane. Najviše ga ima u morskoj ribi , morskim plodovima, orašastim plodovima.

Orasasti plodovi regenerišu jetru

Prirodna sumporna jedinjenja

Služe za aktivaciju enzima u jetri. Na taj način, ispiraju se toksini iz tela.

Arginin

Eliminiše zamašćenje jetre i ubrzava njen rad. Neutrališe štetne i toksične nusproizvode metaboličkih procesa u našem organizmu. Arginin se nalazi u mahunarkama, semenkama, pšeničnim klicama, ovsenim pahuljicama, rogaču…

Vitamin K

Potpomaže sintezu belančevina u jetri, koje su neophodne za koagulaciju krvi. Nedostatak ovog vitamina remeti normalan rad jetre i izaziva krvarenja. Vitamin K se može naći pretežno u zelenom lisnatom povrću.

10 Prirodnih proizvoda koji učestvuju u čišćenju jetre i koje sadrže gore navedene materije

Čišćenje jetre jabukama
 • Jabuke sadrže velike koncentracije pektina, prirodnog polisaharida koji učestvuje u detoksikaciji organizma.
 • Avokado je bogat esencijalnim vitaminima i mineralima koji su neophodni za čišćenje organizma od slobodnih radikala I štetnih materija. Avokado omogućava povećanu produkciju glutationa jednog od ključnih antioksidansa našeg organizma.
 • Cvekla je bogata beta karotenom i biljnim flavonoidima, koji pomažu stimulisanje i poboljšanje funkcija jetre.
 • Beli luk aktivira enzime u jetri i pomaže u otklanjanju toksina iz celog organizma,veoma bogat selenom i metioninom.
 • Grejpfrut je dobar izvor vitamina C, antioksidanata i pektina.
 • Zeleni čaj pomaže da se toksini i deponovane masnoće izbace iz organizma, i povećava hidrataciju tela.
Čišćenje jetre zelenim čajem
 • Zeleno povrće je odgovorno za produkciju i normalan put žučnog soka, neophodnog za eliminaciju holesterola iz tela. Zeleno povrće je prepuno vitaminom K koji je odgovoran za koagulaciju krvi.
 • Crni luk je bogat alicinom, metioninom i selenom supstancama koje su direktno odgovorne za detoksikaciju jetre.
 • Orasi  su kao što je gore navedeno,voće koje je veoma bogato esencijalnim masnim kiselinama, amino kiselinom argininom i glutationom, supstancama koje omogućavaju normalan rad jetre.
 • Limun je supstanca prebogata antioksidantima, a pogotovu vitaminom c. Efikasno čisti krvne sudove od naslaga lošeg holesterola, ali i jetru od nakupljenih masnoća. Takođe, limun jača i stimuliše proces varenja u organizmu.
Čišćenje jetre limunom

Benefiti čiste jetre

Stimulacija detoksikacije celog organizma

Jetra je glavni organ za detoksikaciju čitavog organizma, čišćenjem jetre omogućujemo njeno normalno funkcionisanje, odnosno proces u kome jetra normalno čisti iskorišćenu krv i na taj način onemogućava njeno kruženje kroz čitav organizam. Toksična jetra je u nemogućnosti da obavlja tu funkciju što posledično dovodi do nagomilavanja toksina u organima, pada imuniteta i ubrzanog starenja.

Obskrbljuje telo energijom

Često konzumiranje energetskih napitaka vam omogućuje da lakše i brže obavljali svoje dnevne obaveze, ali samo trenutno. Sa prestankom konzumiranja ubrzo dolazi do još drastičnijeg pada enegije sa posledičnom letargijom i umorom. Iz tog razloga je neophodno izvršiti detoks jetre.

Detoks jetre dovodi do povećanja energije, poboljšava koncentraciju i dovodi do boljih rezultata na poslu.

Čišćenje jetre povećava energiju

Detoks jetre omogućit će vašem organizmu da obnovi zalihe nutrijenata i znatno će povećati nivo energije potrebnu za vežbanje i dnevne obaveze.

Detoksikacija jetre pomaže mršavljenju

Opšte je poznato da jetra ima isti udeo u mršavljenju kao creva i drugi organi digestivnog trakta. Zdrava jetra stvara normalnu količinu žuči, tečnosti čija je osnovna uloga razbijanje masnoće. Na taj način onemogućavamo taloženje masnoće što posledično dovodi do manjka kilograma.

Smanjuje rizik od nastanka kamenca

Ako imate višak holesterola, preti vam i veći rizik od nastanka kamenaca u jetri i žuči. Upravo prisutnost holesterola dovodi do stvrdnjavanja žuči, koja se polako pretvara u kamence. Ti kamenci uzrokuju začepljenja i blokiraju rad jetre, koja više ne može kvalitetno čistiti organizam od toksin

Čisti i neguje kožu

Zahvaljujući detoksu jetre i eliminaciji toksina iz organizma poboljšaće se oksigenacija vaših tkiva, pa ćete izgledati lepše, zdravije i svežije.

Zbog poboljšane funkcije jetre i vaša će koža prodisati i zablistati. Naime, ako je jetra prezasićena toksinima, telo se viška otrova rešava i preko kože, koja postaje sklona aknama i drugim negativnim promenama na koži. Obnovljena funkcija jetre odraziće se na zdravlje celog vašeg organizma, a vi ćete se osećati mlađe od svoje stvarne dobi.

Čišćenje jetre neguje i čisti kožu

Šta je GLUTATION?

Često se u tekstu spominjao Glutation, postavlja se pitanje kakva je to supstanca i na koji način deluje na jetru odnosno na čitav organizam.

Glutation je intracelularni tripepdid koji se sastoji od Cisteina, Glicina i Glutaminske kiseline. Otkriven u Francuskoj još 1878. Predstavlja najprisutniji intraćelijski antioksidans (5 milimola- kao glukoza, K i holesterol) i veoma važnu komponentu ćelijskog metabolizma. Nalazi se u svakoj ćeliji ljudskog organizma, a najviše ga ima u organima koji su najviše izloženi toksinima: jetra, pluća, bubrezi i digestivni trakt.

Formula glutationa koji pomaže u čišćenju jetre

Dejstvo glutationa na jetru

Glutation je jedini molekul koji učestvuje u obe faze detoksikacije u jetri, i u fazi 1 i u fazi 2. Bez glutationa jetra ne može normalno da funkcioniše i da se oslobodi nagomilanih toksina što za posledicu ima njenu kompromitovanu funkciju .

 Glutation -S- transferaza je enzim koji je uključen u eliminaciji svih ksenobiotika (lekova, toksina, teških metala, pesticida) i on zahteva prisustvo glutationa koji se na ovaj način gubi iz organizma. Kada postoji veće opterećenje jetre ksenobioticima, gubimo više glutationa i sve naše ćelije počinju da trpe, što posledično dovodi do oštećenja ćelije,  iz tog razloga je neophodna nadoknada glutationa.

Dejstvo glutationa na jetru | Čišćenje jetre

Glutation nalazi svoju primenu kod svih bolesti jetre:

 • masna jetra,
 • alkoholna bolest jetre,
 • opterećenje jetre lekovima,
 • posebno paracetamolom,
 • holestataska bolest jetre,
 • različite vrste hepatitisa.

Razna stanja dovode do povisenog ALT-a, dokazano je da učestalom primenom glutationa dolazi do normalizacije povišenih vrednosti.

Kod hroničnog hepatitisa B, upotreba glutationa dovodi do smanjenja produkcije svih faktora inflamacije (TNF, IL-6 i IL-8), čime se poboljšavaju jetrene funkcije i sprečava nastanak hepatične fibroze

Takođe, povećan enzim GGT – gama glutamil transferaza, iako neselektivan po pitanju oboljenja, uvek će nam reći da ćelijama nedostaje glutationa. GGT se nalazi na površini ćelije i stvara se kao prirodan odgovor na manjak glutationa, a naročito je izražen kod alkoholnog hepatitisa.

Glutation obnavlja koncentracije vitamina C i E u organizmu i na taj način dodatno pospešuje čišćenje organizma.

Call Now Button