Masna jetra ishrana – sve što treba da znate sada je na jednom mestu

Masna jetra ishrana | Glutation

Kakva je uloga jetre u organizmu?

Jetra je najveći organ u telu pored kože i obavlja veliki broj funkcija važnih za metabolizam čoveka. Naziva se i glavnom laboratorijom organizma. U njoj se stvara i izlučuje žuč, bilirubin, holesterol, trigliceridi i neki hormoni. Uključena je u metabolizam svih hranljivih materija (masti, proteini i ugljeni hidrati). Jetra je glavni organ za detoksikaciju i uklanjanje štetnih materija iz organizma, a služi i kao skladišteni prostor za glikogen, neke vitamine i minerale.

Šta predstavlja masna jetra?

Masna jetra jeste jedna vrsta patološkog stanja kod kojeg dolazi do nagomilavanja veće količine masti u jetrenim ćelijama. Normalno, jetra u sebi sadrži vrlo malo masti, ali kada količina masti pređe 5% težine jetre možemo govoriti da se radi o masnoj jetri.

Masna jetra | Glutation

Šta uzrokuje oboljenje masne jetre?

Najčešći razlozi zbog kojih nastaje masna jetra jeste upotreba alkohola i gojaznost. Ipak, masnu jetru srećemo i usled nekih drugih stanja i bolesti kao što su: insulinska rezistencija, dijabetes, virusni hepatitisi, visoki nivoi holesterola i triglicerida u krvi, povišen krvni pritisak ili sindrom policističnih jajnika. Sva ova stanja i bolesti povezuju se sa nekom vrstom disfunkcije metabolizma masti i mogu dovesti do pojave masne jetre.

Kako prepoznati simptome masne jetre?

Simptomi su vrlo često nespecifični i uključuju umor, malaksalost, slabost, vrtoglavicu. Na ultrazvuku se može videti uvećana jetra zaobljenih ivica. Takođe, može doći do gubitka težine, povraćanja, bola u desnom delu abdomena, natečenosti i nadutosti stomaka.

Dijagnoza masna jetre

Na ultrazvuku, CT-u ili magnetnoj rezonanci uočava se svetla i uvećana jetra. Dolazi do povišenja ALT jetrenog enzima (3-4 puta iznad referentnih vrednosti), ređe je povišen AST. Takođe, enzimi GGT i ALP su često povišeni kod masne jetre. Najpreciznija dijagnostička metoda jeste biopsija i patohistološka analiza tkiva jetre.

Kako prepoznati simptome masne jetre?

Simptomi su vrlo često nespecifični i uključuju umor, malaksalost, slabost, vrtoglavicu. Na ultrazvuku se može videti uvećana jetra zaobljenih ivica. Takođe, može doći do gubitka težine, povraćanja, bola u desnom delu abdomena, natečenosti i nadutosti stomaka.

Dijagnoza masna jetre

Na ultrazvuku, CT-u ili magnetnoj rezonanci uočava se svetla i uvećana jetra. Dolazi do povišenja ALT jetrenog enzima (3-4 puta iznad referentnih vrednosti), ređe je povišen AST. Takođe, enzimi GGT i ALP su često povišeni kod masne jetre. Najpreciznija dijagnostička metoda jeste biopsija i patohistološka analiza tkiva jetre.

Dijagnoza masna jetre | Glutation

Metode koje treba primeniti kod masne jetre

Ukoliko je u pitanju alkoholna masna jetra, svakako se savetuje trenutna i trajna apstinencija od alkohola. Ukoliko je masna jetra poreklom od gojaznosti i drugih spoljašnjih faktora, potrebno je oboriti telesnu težine u opsegu idealnog BMI, modifikovati ishranu i povećati telesnu aktivnost.

Masna jetra ishrana – Uloga hrane kod masne jetre

Uloga ishrane kod masne jetre je jedan od najvažnijih faktora uspešne terapije ovog stanja. Pravilan odabir namirnica, način njihovog pripremanja i kombinovanja od ključne je važnosti u redukciji telesne težine, kao i u ublažavanju simptoma oboljenja.

Masna jetra ishrana – Kako pravilnom ishranom utičemo na regulisanje oboljenja jetre?

Kako je jetra organ vrlo osetljiv na ishranu, u kontroli oboljenja masne jetre vrlo je važno izbaciti sve one namirnice koje jetri smetaju i uvesti one koje imaju hepatoprotektivno dejstvo. Najvažnije je postići uobročavanje, jesti uvek u određeno vreme kao i kontrola unosa masti i ugljenih hidrata.  Savetuju se 3 glavna obroka, uz 2 užine između ukoliko postoji potreba, a spremanje namirnica se odvija prvenstveno kuvanjem ili sirovom ishranom. Prženje, pečenje i pohovanje treba zaboraviti ukoliko imate problema sa masnom jetrom.

Masna jetra ishrana – Koje namirnice morate uvrstiti u svoj jelovnik?

Preporuka je da se koristi meso i riba, jaja, voće, povrće, žitarice i mlečni proizvodi u određenim količinama, pažljivo odabrani i ako je moguće iz organskog uzgoja. Izbegavajte sve slatkiše, beči šećer i belo brašno, sve namirnice koje sadrže margarin i hidrogenizovane biljne masti, punomasne sireve, pomfrit, čips i svu prženu hranu, pice, gotova jela, sve što je slano i masno.

30 prirodnih namirnica koje se preporučuju kod bolesti jetre

Brokoli, kupus, spanać, beli luk, praziluk, artičoka, šargarepa, tikvice, celer, bademi, lešnici, jabuke, borovnice, kupine, maline, aronija, ovas, proso, heljda, kefir, surutka, kiselo mleko, hladno ceđeno maslinovo ulje, citrusi, jaja, nemasna mesa, riba, koren maslačka, avokado

30 prirodnih namirnica koje se preporučuju kod bolesti jetre | Premium Pharma

Ideje kako kreirati savršen zdrav jelovnik

Kombinujte proteine sa malo ugljenih hidrata sa doručak (omlet sa povrćem, ovsena kaša, interalni hleb sa prirodnom paštetom) , za prvu užinu može neka voćka, za ručak meso ili riba sa barenim ili grilovanim povrćem, druga užina neki orašasti plodovi, a večera može biti slična kao i ručak.

Uticaj suplemenata kao dodatak ishrani jetre

Koje proteine i suplemente treba uvrstiti u ishranu kada imate masnu jetru?

Povećan unos proteina se savetuje kod svih oboljenja jetre, a posebno kod masne jetre. Proteinskom ishranom se dobija dovoljna količina aminokiselina, posebno metionina, koji zaštitino deluje na tkivo jetre. Dalje, povećan unos proteina dovodi do smanjenja masti. Proteini surutke su visoko kvalitetni proteini koji mogu pomoći kod masne jetre. Suplementi koji se preporučuju su vitamini B grupe, silimarin, kurkuma i kvalitetni antioksidansi.

Sve blagodeti fizičke aktivnosti u borbi sa masnom jetrom

Fizička aktivnost pruža nebrojeno koristi našem organizmu, pa je to slučaj i kod masne jetre. Fizička aktivnost povećava oksigenaciju tkiva, ubrzava metabolizam, povećava razmenu hranljivih materija, povećava potrošnju energija i ubrzava eliminaciju masnog tkiva.

Sve blagodeti fizičke aktivnosti u borbi sa masnom jetrom | Glutation

Masna jetra ishrana – Saveti lekara

Lekari endokrinolozi i hepatolozi kod stanja masne jetre preporučuju pre svega izmenu ishrane i promenu životnih navika u smislu većeg kretanja, dok farmakološki tretman uključuje pre svega primenu suplemenata i hepatoprotektivnih lekova. Jedan suplement se posebno izdvaja u poslednje vreme u zaštiti jetre a to je GLUTATION.

Šta je glutation?

Glutation je tripepid sastavljen iz 3 aminokiseline (glicin, cistein i glutaminska kiselina). Najvažniji je ćelijski antioksidans u organizmu sa velikim brojem uloga i funkcija. Učestvuje u izgradnji i obnovi imunog sistema, daje nam energiju potrebnu za svakodnevno funkcionisanje, uklanja štetne slobodne radikale i učestvuje u procesu detoksikacije ksenobiotika.

Prirodna proizvodnja glutationa u organizmu

Glutation se prirodno proizvodi u svim ćelijama našeg tela, a posebno u onim tkivima koja su najviše izložena toksinima iz spoljašnje sredine, to su jetra i pluća. U jetri ima najviše glutationa u poređenju sa svim drugim organima jer je jetra organ koji nas oslobađa svih štetnih materija.

Kako glutation sprečava i ublažava simptome masne jetre?

Glutation učestvuje pre svega u oba procesa detoksikacije štetnih materija u jetri, i time joj pomaže u svakodnevnom radu. Ubrzava oslobađanje toksina iz jetre. Takođe, glutation u jetri normalizuje metaboličke procese oslobađajući jetru viška masti i obezbeđujući njen nesmetan i optimalan rad. Njegovim antioksidativnim svojstvima štiti sve jetrene ćelije od propadanja, regeneriše ih i obnavlja.

Sva poznata jetrena oboljenja današnjice koreliraju sa niskim vrednostima glutationa.

Kako nadomestiti nedostatak prirodnog glutationa kroz ishranu

Kroz današnji način ishrane teškom možemo telu obezbediti dovoljno glutationa samo putem ishrane. Njega najviše ima u mesu i zelenom povrću (brokoli, prokelj, kelj). Najbolji način za nadoknadu glutationa jeste putem oralnih suplemenata, ali ne svih. Važno je obratiti pažnju da li se suplement glutationa dobro apsorbuje nakon oralne primene, jer ga želudačna kiselina uništava.

Glutation premium | Glutation

Glutation kapsule kao suplement u ishrani kod masne jetre

Glutation Premium su revolucionaran dodatak ishrani koji sadrži glutation u specijalnom i patentiranom obliku koji ga štiti od dejstva želudačne kiseline i nakon oralne primene dospeva u sve organe, a posebno u jetru. Glutation Premium je snažan hepatoprotektor, detoksifikator i odlična pomoć u tretmanu oboljenja masne jetre.

Autor: Dipl Ph Jasna Simičić

Call Now Button