Kako da prepoznate, izbegnete i pobedite oksidativni stres?

Oksidativni stres | Glutation

Šta je oksidativni stres?

Oksidativni stres je stanje organizma koje je povezano sa skoro svim bolestima današnjice. Predstavlja neravnotežu u organizmu uzrokovanu različitim faktorima, a koja dovodi do oštećenja naših masti, proteina i DNK materijala.

Kako naše telo ulazi u stanje oksidativnog stresa?

Naše telo se svakodnevno bori sa različitim štetnim materijama kojima je izložen putem hrane, vode, vazduha ili samim unutrašnjim procesima. Mitohondrije su male ćelijske organele koje uzimaju hranu i kiseonik is spoljašnje sredine i prave energiju u formi ATP-a, ugljen-dioksid koji izdišemo i vodu. Tokom ovog normalnog procesa ćelijskog disanja u mitohondrijama, dolazi do produkcije slobodnih radikala koji mogu izazvati različitu štetu u našem telu. Kako se slobodni radikali normalno proizvode u svakoj našoj ćeliji, tako je i evolucija obezbedila zaštitu od njih, u formu različitih enzima i antioksidansa koji su sposobni da slobodne radikale neutrališu.

Kada dođe do povećanog stvaranja slobodnih radikala i smanjene antioksidativne odbrane organizma, organizam ulazi u stanje oksidativnog stresa.

Na koje simptome treba obratiti pažnju? Kako da znamo da smo pod oksidativnim stresom?

Oksidativni stres se dešava unutra u našim ćelijama i možemo patiti od njega godinama pre nego što se ispolje određeni simptomi bolesti. Danas znamo da je oksidativni stres uzrok skoro svih hroničnih bolesti, kao što su dijabetes, ateroskleroza, Parkinsonova i Alchajmerova bolesti, autoimune bolesti, kancer, zapaljenske bolesti.

Ipak, treba obratiti pažnju na simptome koji nisu toliko specifični, među prvima se javljaju, a uključuju:

Ćelija pod oksidativnim stresom | Glutation

Bes

Nemogućnost nošenja sa besom jeste jedan od prvih simptoma oksidativnog stresa. Mozak je posebno osetljiv na štetna dejstva slobodnih radikala, jer sadrži veliku količinu masti, a malo antioksidanasa. Ako prečesto imate nekontrolisane izlive ljutnje i besa, trebalo bi da razmotrite povećan unos antioksidanasa.

Nesanica

Nemogućnost uspavljivanja ili noćna buđenja mogu biti posledica oksidativnog stresa. Osim melatonina, antioksidansi mogu smanjiti ove neprijatne simptome koji ugrožavaju svakodnevno funkcionisanje

Glavobolja

Ukoliko se isključe drugi uzroci, glavobolja može nastati kao posledica oksidativnog stresa i poremećenog odnosa slobodnih radikala i antioksidanasa.

Anksiozna stanja i depresija

Ovi psihijatrijski poremećaji, pored standarne terapije antidepresivima i anksioliticima, zahtevaju i dodatnu upotrebu antioksidanasa, jer u korenu samih bolesti leži i oksidativni stres

Kako se posledice oksidativnog stresa ispoljavaju u svakodnevnom životu?

Oksidativni stres u organizmu ne boli, ali izaziva različite bolesti i simptome. Prvo se mogu primetiti umor, malaksalost, bezvoljnost, slaba koncentracija, loša tolerancija stresnih stanja, kognitivni deficiti. Kasnije, tokom napredovanja oksidativnog stresa dolazi do konkretnijih simptoma koji mogu uključivati: hormonsku neravnotežu, povišen šećer u krvi, povećane transaminaze u jetri, visok krvni pritisak, reumatske bolove, otežano kretanje.

Posledice oksidativnog stresa | Glutation premium

Šta su slobodni radikali?

Slobodni radikali su vrlo nestabilni i reaktivni molekuli kojima nedostaje jedan elektron. Kako svaki molekul voli da bude u neutralnom stanju, slobodni radikali žele da uzmi taj jedan elektron od drugih molekula i iz tog razloga napadaju naše strukture. Hemijski, slobodni radikali uzimaju elektrone iz naših lipida ćelijske membrane čime se oštećuje sama membrana ćelija i narušava integritet, naših proteina čime se narušava njihova struktura i funkcionalnost i našeg DNK materijala čime nastaju mutacije, koje ukoliko se ne poprave mogu izazvati kancer.

Šta su slobodni radikali? | Glutation

Kako unosimo slobodne radikale u naš organizam?

Slobodne radikale proizvodimo sami putem ćelijskog disanja, ali ih i unosimo u organizam iz spoljašnje sredine. Konzervirana i procesuirana hrana, pesticidi, insekticidi i herbicidi, zagađena voda i zemljište, teški metali, UV zraci i druga elektromagnetna zračenja, hronične i teške infekcije, pušenje, alkohol, stres….sve ovo dovodi do povećane produkcije štetnih slobodnih radikala.

Kako unosimo slobodne radikale u naš organizam?

Šta su antioksidansi i zašto su oni važni za naše telo?

Antioksidansi su sve one supstance koje sadrži višak elektrona koji mogu da prenesu na slobodni radikal i time ga neutrališu.

Šta su antioksidansi i zašto su oni važni za naše telo? | Premium Pharma

Vrste antioksidanasa

Najpoznatiji antioksidansi su vitamini A, C i E, alfa-lipoinska kiselina, koenzim Q10, astaksantin, katehini iz zelenog čaja, lutein, likopen, glutation i drugi. Neke antioksidanse sami proizvodimo u našem telu, dok druge moramo unositi kroz ishranu.

Antioksidansi u borbi protiv slobodnih radikala

Antioksidansi imaju mogućnost neutralisanja slobodnih radikala tako što im doniranju potrebne elektrone sprečavajući da dođe do oštećenja naših ćelijskih struktura. Što imamo više slobodnih radikala, potrebno nam je više antioksidanasa. Najviše ih unosimo kroz hranu, kroz sveže voće i povrće, kao i kroz čajeve, ali novi načini poljoprivredne proizvodnje ovih namirnica dovode do unosa i previše otrova što nije bio slučaj do pre pedesetak godina. Svakako se savetuju namirnice iz organskog uzgoja, bogate vitaminima i antioksidansima.

Bolesti koje se mogu javiti zbog zanemarivanja oksidativnog stresa

Skoro sve hronične i inflamatorni bolesti modernog sveta dovode se u vezu sa oksidativnim stresom: visok krvni pritisak, infarkt srca i mozga, bolesti krvnih sudova, dijabetes tip 2, oboljenja jetre i bubrega, sve bolesti vezane za starenje, oboljenja centralnog-nervnog sistema, autoimune bolesti kao što su lupus, alergije, reumatoidni artritis ili multipla skleroza. Sva ova stanja zahtevaju, pored standardne terapije, i dodatan unos antioksidnasa, najbolje kroz suplemente.

Kako se možemo zaštiti od oksidativnog stresa?

Najbolji i najučinkovitiji način zaštite od oksidativnog stresa jeste uredan život uz pravilan izbor namirnica

Zdrav i izbalansiran način života

Svakodnevni boravak na svežem i čistom vazduhu, redovno kretanje i vežbanje, izbegavanje stresa ili upotreba tehnika koje dovode do njegove redukcije, redovan i nesiprekidan san – sve ovo može pomoći u izbegavanju nastanka oksidativnog stresa.

Pravilna ishrana

Zdrava ishrana nas štiti od svih posledica oksidativnog stresa i sprečava njegov nastanak. Tu pre svega mislimo na namirnice iz organskog uzgoja, dobro izbalansirane, bez prevelikih količina, uobročenost (3 glavna obroka i 2 užine). Izbegavajte procesuiranu i zapakovanu hrane bogatu aditivima, prženu hranu, hranu bogatu prostim šećerima i margarinima, slatkiše i industrijske sokove.

Unos suplemenata

Pravilna suplementacija je uz kretanje i ishranu, osnov dugovečnosti i zaštite od nastanka hroničnih bolesti. Postoji veliki izbor antioksidativnih suplemenata danas na tržištu, ali kako izabrati pravi?

Glutation kao čuvar organizma od oksidativnog stresa

Glutation je najvažniji antioksidans u borbi protiv oksidativnog stresa.

Kada se slobodni radikali počnu prekomerno proizvoditi, prvo na snagu stupa enzim superoksid-dismutaza, onda glutation-perokidaza, pa glutation, pa tek onda dolaze vitamini C, E, A i ostali poznati antioksidansi. Dakle, glutation čini drugu i treću liniju odbrane od slobodnih radikala. Tek kada glutationa nestane i on se zasiti, počinju drugi antioksidansi da deluju. Glutation ima i sposobnost da reciklira vitamin E, vitamin C i alfalipoinsku kiselinu, kojima se tako produžava dejstvo.

Šta je glutation?

Glutation je mali tripeptid koji se sastoji iz 3 aminokiseline (glicin, cistein, glutaminska kiselina). Zahvaljujući svojoj hemijskoj formuli i slobodnim elektronima, glutation je u mogućnosti da neutrališe veliki broj slobodnih radikala i da vrati organizam u stanje homeostaze/ravnoteže.

Kako se glutation stvara i troši u našem organizmu

Glutation je jedan od antioksidanasa koji se normalno proizvode u svakoj ćeliji ljudskog organizma. Najviše ga ima u organima i ćelijama koji su najviše izloženi toksinima iz spoljašnje sredine, kao što su pluća ili jetra. U jetri, glutation se vezuje za sve štetne materije, toksine i teške metale i time dolazi do izlučivanja otrovnih supstanci iz organizma.

Što imamo više štetnih materija, više glutationa i gubimo iz organizma.

Smatra se da smo zbog modernog načina života, danas svi u nekom obimu glutation deficita.

Glutation kapsule kao suplement kojim pobeđujemo oksidativni stres

Glutation Premium kapsule su posebno dizajniran proizvod glutationa koji se odlično resorbuje nakon oralne primene i zaštićen je od dejstva stomačnih enzima. Revolucionaran najjači antioksidans je konačno dostupan i na našem tržištu. Dovoljna je samo 1 kapsula dnevno tokom 3 meseca da Vas u potpuno zaštiti od dejstva slobodnih radikala i potencijalnog nastanka oksidativnog stresa.

Glutation štiti od oksidativnog stresa

Saveti i preporuke lekara u borbi protiv oksidativnog stresa

U borbi protiv oksidativnog stresa, lekari svakako savetuju izmenu životnih navika i uredan, zdrav način života. Ipak, često ni ovo ne bude dovoljno, te je potrebno dodatno pomoći organizmu da se izbori sa slobodnim radikalima. Kao druga i treća linija odbrane od njih dolazi suplement Glutationa, bez kojeg nema puno smisla uzimati druge antioksidanse. Glutation štiti organizam na više načina, a posebno je efikasan donor elektrona i neutralizator dejstva slobodnih radikala.

Autor: Mr Ph Jasna Simičić

Call Now Button