Virusna infekcija – kako da je pobedimo i kako možemo da je izbegnemo?

Virusna infekcija - kako da je pobedimo i kako možemo da je izbegnemo? | Glutation

Šta je virusna infekcija?

Virusna infekcija je veoma česta infekcija, pogotovo kod mlađe populacije, a javlja se i u odraslom dobu. Izazvana je malim mikroorganizmima – virusima. Virusi su neživi organizmi koji počinju da žive i razmnožavaju se tek u ćelijama domaćina. Za razliku od bakterija, nema dobrih virusa i oni izazivaju manje ili veće zdravstvene probleme. Najčešće se manifestuju kao respiratorne i crevne infekcije, obično blažeg toka u odnosu na bakterijske infekcije.

Koji su uzročnici nastanka virusne infekcije?

Virusi koji najčešće izazivaju infekcije jesu: rino virusi, rota virusi, virus gripa, virus hepatitisa, HPV virus, Epštajn bar virus, sincicijalni respiratorni virus, virus HIV-a, adeno virusi, korona virusi.  Različiti virusi imaju afinitet za različite ćelije i organe i u zavisnosti od toga izazivaju različite bolesti.

Oksidativni stres kao jedan od uzročnika nastanka virusne infekcije

Kada virus prodre u organizam, u zavisnosti od stanja imunog sistema ili će odmah biti eliminsan ili će izazvati bolest. Kada je telo pod oksidativnim stresom, naša imuna odbrana je slabija, naše imune ćelije lošije i nedovoljno reaguju na prisustvo virusa i češće dolazi do nastanka virusnih infekcija.

Šta je karakteristično za nastanak virusne infekcije?

Virusne infekcije obično nastaju polako i postepeno, retko kada naglo. Obično ih prati povišena telesna temperatura, do 38 °C, a mogu proći i bez temperature, samo curenjem iz nosa ili kašljem. Dobra odbrana organizma od virusnih infekcija vidi se iz laboratorijskih analiza krvi. Kada je virusna infekcija prisutna, imuni sistem će reagovati na sledeći način: leukociti su normalni ili ispod normale, limfociti I monociti su povišeni, neutrofili sniženi, sedimentacija je normalna, a CRP je vrlo blago povišen (10-40 mg/l).

Simptomi virusne infekcije

U zavisnosti od sistema organa koji je pogođen virusnom infekcijom mogu se javiti curenje iz nosa, kašalj, bolovi u grlu, ponekad otečeni, ali ne i bolni, limfni čvorovi. Ako su u pitanju gastrointestinalni virusi, javljaju se bolovi u stomaku, gubitak apetita, mučnina, povraćanje, dijareja. Virusne infekcije najčešće prolaze same za 5-7 dana, uz simptomatsku terapiju. Simptomatska terapija uključuje odmor, analgetike i antipiretike.

Antibiotici nemaju nikakvog efekta na viruse, pa se nikako ne preporučuju u terapiji infekcija virusnog tipa.

Akutna virusna infekcija

Akutna virusna repiratorna infekcija je najčešća virusna infekcija današnjice. Akutni nazofaringitis, infekcija virusnog porekla poznata je i kao prehlada ili kijavica. Javlja se više tokom zime i jeseni, kod odraslih je retko praćena povišenom temperaturom. Karakteriše je curenje iz nosa, glavobolja, slabost i malaksalost.

Virusna infekcija kod beba

Bebe imaju slabije razvijen imuni sistem koji se tek navikava na viruse iz spoljašnje sredine, pa se kod beba virusne infekcije javljaju u težim oblicima i obično su praćene visokim temperaturama. Kod dece koja idu u kolektiv, često se jedna virusna infekcija nadovezuje na drugu, pa imamo situaciju da deca izostaju i po nekoliko nedelja iz vrtića.

Kako nivo glutationa u organizmu utiče na pojavu infekcija?

Glutation utiče na kompletno funkcionisanje imunog sistema. Naime, kada glutationa ima dovoljno, naše imune ćelije rade besprekorno i međusobno odlično komuniciraju. Sa druge strane, deficit glutationa dovodi do izostanka pravilnog imunog odgovora čime se pogoršava stanje i nastaju ozbiljniji simptomi. Ovo se najbolje vidi kod infekcije Covid-om 19, gde pacijenti koji imaju ozbiljnije simptome imaju značajno niže nivoe glutationa u krvi.

Evaluation of oxidative stress level: total antioxidant capacity, total oxidant status and glutathione activity in patients with COVID-19, B. Karkhanei, E. Talebi Ghane, and F. Mehri, New Microbes New Infect. 2021 Jul

Šta je glutation i zašto je njegov što viši nivo u organizmu važan?

Glutation je najprisutniji i najvažniji intraćelijski antioksidans koji nas brani od toksina, otrova, zagađivača, radijacije, virusa i bakterija. Predstavlja drugu i treću liniju odbrane organizma od infekcija, dok ostali poznati antioksidansi (vitamin C, A I E, alfa lipoinska kiselina) počinju da deluju tek kada se glutation istroši u ovoj borbi.

Kako povećati nivo glutationa u organizmu?

Glutation se normalno proizvodi u našem telu, najviše u jetri, ali ga poslednjih godina i puno trošimo jer se bori sa sve većim brojem otrova i zagađivača. Možemo ga uneti i putem hrane, najviše glutationa ima u zelenom povrću (brokoli, kupus, spanać, asparagus), ali to nisu dovoljne količine koje bi nas zaštitile.

Najbolji način za povećanje nivoa glutationa u krvi je putem suplemenata.

Prevencija nastanka virusnih infekcija

Virusne infekcije se mogu prevenirati na sledeće načine: redovnim pranjem ruku, nošenjem maske u kontaktu sa zaraženim osobama, redovnim provetravanjem prostorija, dužim boravkom na svežem vazduhu, optimalnom ishranom, redovnim snom i upotrebom nekih suplemenata kao što su vitamin D, cink, selen, vitamin C, beta-glukani i glutation, kao najsuperiorniji među njima.

Šta su Glutation kapsule i zašto ih lekari preporučuju?

Glutation kapsule su revolucionaran preparat na našem tržištu koje su nastale nakon višegodišnjih naučnih istraživanja u Japanu i Americi.

Sastojci

1 kapsula Glutation Premium kapsula sadrži 250mg čistog visokog oralno-bioraspoloživog glutationa.

Tehnologija

Glutation sirovina u Glutation Premium kapsulama dobijena je posebnim procesom fermentacije u Japanu, nosi zaštićeni, patentirani naziv Setria® i ima naučno dokazanu biološku raspoloživost nakon oralne upotrebe.

Apsorpcija Glutation kapsula

Iako je godinama važilo mišljenje da se glutation raspada u želucu, studijama u Americi je opovrgnuta ova teorija i danas znamo da se Glutation Premium kapsule odlično apsorbuju i da nakon 30 min od primene dolazi do povećanja glutationa u krvi koje traje 24h.

Redovna upotreba Glutation kapsula pomaže u borbi protiv virusnih infekcija

Redovnom upotrebom Glutation Premium kapsula obezbeđujemo optimalno delovanje imunog sistema i brzu eliminaciju virusa iz organizma.

Osobe koje redovno konzumiraju glutation se ređe razboljevaju i brže oporavljaju od onih koji ih ne uzimaju.

Gde sve možete pronaći Glutation kapsule u prodaji

Glutation Premium kapsule su registrovane od strane Ministrastva zdravlja Republike Srbije pod rednim brojem 19388/2021 i mogu se naći u redovnoj prodaji kroz različite kanale.

Prodaja putem online shopa

Glutation Premium kapsule se mogu jednostavno poručiti preko websajta: www.glutationpremium.com ili www.premiumphama.rs gde je omogućeno i kartično plaćanje. Naručivanje je vrlo jednostavno, a plaćanje je putem pouzeća.

Prodaja u apotekama

Glutation Premium kapsule su prisutne i u većini bolje snabdevenih apoteka širom zemlje. Ukoliko neka apoteka slučajno i nema Glutation premium kapsule na stanju, može da ih poruči i za 1-2 radna će biti kod njih.

Poručivanje putem društvenih mreža

Glutation Premium možete poručiti i preko FB i IG društvenih mreža/stranice @glutationpremium. Jednostavno nam se obratite, postavite pitanje, a naš tim lekara i farmaceuta je uvek tu da Vam odgovori na svako Vaše pitanje i nedoumicu. Ukoliko se odlučite za poručivanje, potrebno je samo u inbox da nam ostavite podatke za slanje.

Autor: Mr Ph Jasna Simičić

Call Now Button